Sınavdan bir gün önce yapılabilecekler
Yatmadan önce sınava girerken yanınızda bulundurmanız gereken belge ve eşyalarıhazırlayın.
(sınava giriş ve kimlik belgesi,
Yatağa erkenden girip, yatakta kıvranmak ya da geç saatlerde yatmak doğru değil, normal yatış saatinizde yatağa girin
Yatakta çıkacak soruları değil, istediğiniz üniversiteyi kazandığınızı hayal edin,
olumlu şeyler düşünün
Gün içinde sınavla ilgili hiçbir şey yapmayınSizleri yoracak faaliyetlerden, moralinizi bozacak haberlerden uzak durun
Sınav sabahı yapılabilecekler
Öncelikle sınav sabahı aceleci olmanıza, paniklemenize gerek yok Sakin olun, zaman siz panik yapsanız da yapmasanız da aynı hızda akıyor.
Kalktıktan sonra ılık bir duş ve arkasından hafif bir kahvaltı yapın
Kahvaltıdan sonra sınav anında yanınızda bulunduracaklarınızı tekrar kontrol edin.
Sınav başlamadan 30- 40 dk önce sınav merkezine ulaşın
< Sınavdan önce mutlaka tuvalet vb ihtiyaçlarınızı giderin, elinizi, yüzünüzü yıkayıp, bileklerinizi ovun.
Sınava gireceğiniz sıraya oturun,
Derin bir nefes aldıktan sonra soruları çözmeye başlayın.
Sınava en iyi bildiğiniz testten başlayın. İlk önce hemen cevaplayabileceğiniz soruları yapın, bu soruları yaptıkça kendinize güveniniz artacaktır.
İki seçenek arasında kaldığınız, sizi zorlayan soruları ise daha sonraya erteleyin. Sınav esnasında özellikle iki seçenek arasında kaldığınız soruları eğer boş bırakmak istemiyorsanız aklınıza gelen ilk seçeneği işaretleyin.
Sınav esnasında zamanı daha verimli kullanmak adına daha önce hiç denemediğiniz yöntemleri denemeyin denemelerde kullandığınız ve işinize yarayan yolları kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Bölümler arası geçişlerde bir dakikada olsa ara veringözlerinizi ve zihninizi dinlendirin
Tüm şıkları, soruyu ve soru köklerini dikkatlice okumadan soruları cevaplamayın.
Kodlamaları, soruları cevaplandırdıktan hemen sonra ya da her sayfanın bitiminde yapın.
Kodlama işlemini sınavın sonuna bırakmak, yorgunluk ve dikkatsizliğin de etkisiyle, hata yapma riskini artırır, ayrıca sürenin yetmemesi durumunda soruları cevapladığınız halde kodlamaya vaktiniz kalmayabilir.
Sınavın bitimine az kala kodlamalarınızı ve cevaplarınızı kontrol edin.
SINAVA BİR HAFTA KALA
Artık yeni konu çalışmanıza gerek yok, bunun yerine var olan konuları pekiştirmeye çalışmak, deneme sınavları ve genel tekrar testleri çözmek daha yerinde olur.
Son hafta çözeceğiniz sorularda çıkmış sorulara ağırlık verin unutmayın ki, çıkmış sorular sınavın aynası niteliğindedir,
Son hafta çözdüğünüz denemeleri analiz etmeye devam edin konu konu ya da test test doğru ve yanlışlarınıza bakarak bunu yapabilirsiniz.
Beslenmenize dikkat edin
beslenme alışkanlıklarınızın dışında, yeni şeyler denemeyin. Fazla yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun, yine bu bir hafta boyunca aşırı çay ve kahve tüketmemeye çalışın. Fakat bu arada beynin çalışmasını olumlu yönde etkileyen kuru üzüm, incir gibi besinleri de almayı ihmal etmeyin.
Uyku düzeninize dikkat edin
Bu bir hafta boyunca çok geç ya da erken saatlerde uyumamaya çalışın.
Hatta son hafta boyunca sınav gününün provasını yapabilirsiniz, bu bir haftalık sürede sabahları sınav sabahı kalkacağınız saatte kalkıp, ılık bir duş ve hafif bir kahvaltıdan sonra, sınavın başlayacağı saatte evde oturup bir deneme sınavı çözebilirsiniz(bu sınav çıkmış sorulardan olursa daha iyi olur). Böylece her gün sınav gününün provasını yapmış olursunuz.
Sınava gireceğiniz okulu, sınıfı mutlaka ziyaret edin
Sınav haftasında yapılacak psikolojik hazırlık
akademik hazırlıktan daha önemlidir . Bu nedenle spor yapmak, yürümek, müzik dinlemek, sevdiklerinizle beraber olup, onlarla sohbet etmek, olumlu şeyler düşünmek gibi size iyi gelebilecek, sizleri rahatlatabilecek etkinliklere ağırlık verin
Son haftaya girmiş olmanız kendinizi TV ve bilgisayarın şefkatli kollarına(!)bırakmanızı gerektirmez, TV ve bilgisayar hususunda ölçüyü kaçırmayın, mümkünse uzak durun
İlaç ve ağrı kesicileri zorda kalmadıkça kullanmayın
Bazı öğrenciler sınav heyecanını kontrol altında tutabilmek için yatıştırıcı ilaçlara sığınırlar ama her ilacın bir yan etkisi olduğu unutulmamalıdır. İlaçlara sığınarak elde edilmesi düşünülen başarı, hayal kırıklıklarının ana nedeni olabilir. Başarılı olabilmek için en uygunu doğal durumunuzdur.
Bazı adaylar, sınav sabahına kadar çalışmalarını sürdürürler, bu belki okulda yapılan sınavlar için uygun olabilir(!) fakat YGS/LYS gibi geniş kapsamlı ve hazırlanması oldukça uzun süren sınavlar için bu yöntem tavsiye edilmez. Sınava hazırlık sınav sabahına kadar devam eder ama özellikle son iki günü artık kendinizi rahatlatmaya ayırmalısınız ve tüm çalışmalarınızı tamamlamalısınız.
Sizin gibi sınava hazırlanan diğer arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde mümkün olduğunca YGS/LYS ile ilgili konuşmamaya çalışın. Çünkü bazı öğrenciler daha kırılgan, vesveseli ve çabuk kaygılanabilen bir yapıya sahip olabiliyorlar ve onların bu yapısı diğer arkadaşlarını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Birlikte vakit geçirirken spor, güncel konular, sinema vs. gibi sınav dışında konularla ilgilenmeye çalışın
YGS PUAN TÜRLERİ
YGS sonucunda 6 farklı puan türü hesaplanır, bu puan türleri şunlardır.
YGS 1 ve YGS 2 Sayısal ağırlıklı ( Fen- Matematik) puan türleridir.
YGS 3 ve YGS 4 Sözel ağırlıklı ( Türkçe – Sosyal ) puan türleridir.
YGS 5 ve YGS 6 Eşit ağırlıklı (Türkçe – Matematik ) puan türleridir.
YGS’DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI
LYS-1: MATEMATİK SINAVI
LYS-2: FEN BİLİMLERİ SINAVI
LYS-3: EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI
LYS-4: SOSYA BİLİMLER SINAVI